Sos swój aromatyczny i odświeżający, typowy dla Indii smak zawdzięcza unikalnej mieszance składników na bazie liści kolendry, limonki, mięty, szpinaku i soczewicy. Ma wszechstronne zastosowanie, między innymi jako dip do różnorodnych dań kuchni indyjskiej, azjatyckiej, jak również polskiej. Jest łatwy w użyciu i stanowi świetny składnik sosów czy dressingów do sałatek. Jest też idealnym składnikiem marynat dań smażonych i z grilla. Sos jest odpowiedni dla wegetarian i wegan.
Zastosowanie: Idealnie sprawdzi się jako dip do różnych dań kuchni indyjskiej, azjatyckiej i polskiej, jak również jako składnik sosów, dressingów do sałatek oraz marynat do dań grillowanych i smażonych.
Składniki: Woda, liście kolendry 14 %, cukier, glukoza, sok z limonki, liście mięty 4 %, liście szpinaku, soczewica żółta mielona, sól jodowana, kmin rzymski mielony, zielona papryka chili, regulatory kwasowości: kwas octowy, kwas cytrynowy; skrobia modyfikowana, substancja konserwująca: benzoesan sodu, oleożywica z zielonego chili, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
Wartości odżywcze:
- Wartość energetyczna 535 kJ / 126 kcal
- Tłuszcz 0.60 g
- Węglowodany 28 g
- w tym Cukry 8 g
- Białko 1.9g
- Sól 3g
KTN – kwasy tłuszczowe nasycone
* Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia