Produkuje się go przez osolenie niedużych morskich ryb: sardeli, a następnie prasowanie ich w drewnianych beczkach. Powstały sok jest właśnie sosem rybnym, który stosuje się do dipów, warzyw i poprawiania smaku potraw. Przyprawa rozpowszechniona głównie w Południowo-Wschodniej Azji. Nie posiada żadnych sztucznych barwników ani konserwantów.
Aby jak najdłużej zachować wyjątkowy smak i aromat sosu, umieściliśmy go w szklanej butelce ze szczelnie zamkniętą zakrętką. Otwierając go po raz pierwszy, wystarczy uchylić wieczko i za pomocą noża odciąć plastikowy fragment, znajdujący się na środku zakrętki. Po użyciu zamknij wieczko, a sos przechowuj w lodówce.
Składniki: ekstrakt z anchois ( z RYBY) 94% (ANCHOIS 42%, sól, woda), cukier.
Wartości odżywcze w 100 ml produktu
- Wartość energetyczna 255 kJ / 60 kcal
- Tłuszcz 0.00 g
- KTN 0.00 g
- Węglowodany 7.00 g
- w tym Cukry 6.00 g
- Białko 8.00 g
- Błonnik 0.00 g
- Sól 22.50 g
KTN - kwasy tłuszczowe nasycone
* Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia
Zastosowanie: Najpopularniejszy dodatek kuchni tajskiej i chińskiej. Doskonale wzmacnia i uzupełnia smak dań. Nadaje potrawom oryginalnego azjatyckiego charakteru. Znakomity zamiennik dla soli.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.