Ryż kleisty, krótkoziarnisty (short grain) najwyższej jakości. W kartonowym opakowaniu znajdziemy dwie porcje ryżu pakowane próżniowo, po 500g każda. Ryż Haruka, produkowany we Włoszech zgodnie z zachowaniem tradycyjnych metod to jeden z najlepszych i najsmaczniejszych, szeroko cenionych ryżów do sushi i dań kuchni japońskiej na świecie. Po ugotowaniu staje się idealnie lepki i puszysty, dzięki czemu jest wygodny do spożywania pałeczkami, a do tego łatwo się formuje.
Składniki: 100% ryż krótkoziarnisty
Wartości odżywcze na 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 1467 kJ / 346 kcal
- Tłuszcz 0,9 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g,
- Węglowodany 78 g,
- w tym cukry <0,5 g,
- Białko 5,9 g,
- sól <0,01g,
- błonnik 0,9g
Sposób przygotowania:wg zaleceń producenta
Do średniego rondelka wsypujemy 1 szklankę ryżu Haruka. Zalewamy 1½ szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i nakładamy przykrywkę. Gotujemy na malutkim ogniu przez ok. 20 minut lub do zaabsorbowania całej wody. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na dodatkowe 10 minut pod przykryciem. 1 szklanka ryżu daje ok. 2,5 szklanki ugotowanego produktu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych.