Suszone wodorosty, glony kombu to nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Są to drugie, zaraz po glonach nori najpopularniejsze glony wykorzystywane w japońskich potrawach. Wykorzystywane są do przygotowania zup i bulionów. Glony kombu znane są z wysokiej zawartości jodu i swoich leczniczych właściwości.
Składniki: 100% suszonych wodorostów kombu.
Wartości odżywcze w 100 g produktu
- Wartość energetyczna: 1023kJ/244kcal
- Tłuszcze: 0,3g
- Węglowodany: 49,3g
- w tym cukry: 0g
- Białko: 7,4g
- Sól: 0,75g
- Sód: 298mg
Ważne Informacje: Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Moczyć wodorosty w wodzie przez co najmniej 30 minut, a następnie umieścić je na średnim ogniu. Usuń wodorosty tuz przed osiągnięciem temperatury wrzenia. Ważne jest aby woda się zagotowała
Uwaga: Żywność zawierająca jod, nadmierne spożycie może wpłynąć na funkcjonowanie tarczycy. Zużywaj nie więcej niż 10g dziennie.