Miso to tradycyjna japońska gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi i ryżu. Pasta Miso Awase to mieszanka jasnej z ciemną (czerwoną) pastą sojową. Pasta miso jest bardzo zdrowa gdyż ma niską zawartość tłuszczu (5%) i cholesterolu oraz ogrom wartościowych składników, wspierających zdrowie układu pokarmowego, nerwowego i odpornościowego.
Wykorzystanie: Najczęściej pasta używana jest do sosów, kiszonych (piklowanych) warzyw lub mięs, a także mieszana z dashi, tworząc misoshiru - najpopularniejszą zupę w Japonii. Jej smak świetnie pasuje również do ryb, a aromat dobrze komponuje się z roślinami korzennymi, takimi jak daikon, imbir czy taro.
Skład: woda, SOJA, ryż, sól, alkohol
Wartości odżywcze w 100g:
- energia: 825kJ/197kcal
- tłuszcz: 6,1g
- (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,9g)
- węglowodany: 24,3g
- (w tym cukry 13,4g)
- białko: 11,1g
- sól: 12,2g
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Kraj pochodzenia: Japonia