Makaron Artisan w kształcie muszli wytwarzany jest z pszenicy durum, dzięki czemu charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, korzystnie wpływającego na pracę układu trawiennego.
Fantazyjny kształt sprawia, że doskonale spisuje się w roli smacznej przekąski albo głównego posiłku podanego w nietuzinkowym stylu. Muszle mogą być faszerowane na różne sposoby, a następnie zapiekane lub podsmażane na patelni. Pomieszczą dużą ilość nadzienia, zadowalając kubki smakowe zarówno starszych, jak i młodszych amatorów tego włoskiego specjału.
Conchiglioni lub jumbo shell jak nazywa się ten rodzaj makaronu to duży, przestrzenny makaron kształtem przypominający muszlę, której zresztą zawdzięcza swą nazwę (conchiglie → wł. „muszle”). Jego gruba, ryflowana ścianka sprawia, że jest dobrze wyczuwalny pod zębem i wchłania dużą ilość nadzienia. Unikalny kształt zapewniający doskonałe trzymanie nadzienia czyni z niego wprost idealny dodatek do pasta al forno, tj. zapiekanek makaronowych, w których jest podawany na całym świecie. Bywa również serwowany w sałatkach, przystawkach i daniach z patelni.
Zastosowanie: sosy, przystawki, zapiekanki
Składniki: Semolina (mąka z pszenicy durum).
Wartość odżywcza w 100g ugotowanego produktu:
- Wartość energetyczna - 616 kJ/145 kcal
- Tłuszcz - 0,5g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2g
- Węglowodany - 29g
- w tym cukry - <0,5g
- Błonnik - 1,6g
- Białko - 5,0g
- Sól - 0g
Masa netto: 300g
Bartolini to polska, rodzinna manufaktura z Mazowsza zajmująca się produkcją makaronów już od 25 lat. Firma oferuje szeroki asortyment makaronów w różnych wariantach smakowych, kolorystycznych oraz ciekawych kształtach. Bogate doświadczenie, nieustanny rozwój technologiczny, pasja oraz najwyższej klasy surowce pozyskiwane od zaufanych dostawców, są gwarancją uzyskania dobrego produktu będącego połączeniem innowacyjności z bardzo wysoką jakością.