Pełnoziarnisty makaron uzyskany wyłącznie z nisko przetworzonych surowców ekologicznych zachowujących bogactwo wartości pełnego ziarna. Posiada wysoką zawartość błonnika i jest źródłem składników mineralnych takich jak fosfor i mangan, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu kości. Żytnie conchiglie znajdzie w kuchni wiele zastosowań ze względu na swój praktyczny i bardzo atrakcyjny kształt. Jego szeroki środek i prążkowana powierzchnia z łatwością utrzymują sosy i dressingi, dzięki czemu conchiglie używa się do sałatek, zup, oraz dań z patelni (szczególnie lżejszych sosów). Bardzo często stosowany w zapiekankach, ze względu na swój nadający się do nadziewania środek.
Bartolini Eko to seria makaronów tworzonych z naturalnych surowców rolnictwa ekologicznego. Makarony pełnoziarniste Eko uzyskiwane są z niskoprzetworzonych mąk ekologicznych zachowujących bogactwo wartości pełnego ziarna. Produkty te posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego.
Składniki: mąka żytnia razowa typ 2000 9z upraw ekologicznych mielona na kamiennych żarnach).
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna - 1420 kJ/337 kcal
- Tłuszcz - 1,5g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3g
- Węglowodany - 63g
- w tym cukry - 6,8g
- Błonnik - 16g
- Białko - 9,1g
- Sól - 0,01g
Masa netto: 400g
Bartolini to polska, rodzinna manufaktura z Mazowsza zajmująca się produkcją makaronów już od 25 lat. Firma oferuje szeroki asortyment makaronów w różnych wariantach smakowych, kolorystycznych oraz ciekawych kształtach. Bogate doświadczenie, nieustanny rozwój technologiczny, pasja oraz najwyższej klasy surowce pozyskiwane od zaufanych dostawców, są gwarancją uzyskania dobrego produktu będącego połączeniem innowacyjności z bardzo wysoką jakością.