Ryż jaśminowy to odmiana ryżu długoziarnistego pochodząca głównie z Tajlandii, choć uprawiany jest także w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Charakteryzuje się subtelnym, kwiatowym aromatem przypominającym zapach jaśminu, od którego wziął swą nazwę. Ziarna tego ryżu po ugotowaniu stają się miękkie i puszyste, zachowując jednocześnie swój wydłużony kształt.
Właściwości ryżu jaśminowego:
- Źródło antyoksydantów: Ryż jaśminowy jest bogaty w przeciwutleniacze – związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki oraz chronią przed stresem oksydacyjnym.
- Wsparcie dla zdrowia serca: Dzięki niskiej zawartości tłuszczu ryż jaśminowy może stanowić zdrowy dodatek do diety wspierającej zdrowie serca.
- Źródło energii: Jako produkt bogaty w węglowodany, ryż jaśminowy dostarcza organizmowi energii, która jest niezbędna do codziennego funkcjonowania.
- Lekkostrawny: Ryż jaśminowy jest lekkostrawny, ma działanie kojące na jelita i sprawdza się w przypadku biegunki.
- Źródło witamin i minerałów: Ryż jaśminowy zawiera witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Zawiera minerały takie jak potas, który wpływa korzystnie na równowagę gospodarki wodno- elektrolitowej oraz żelazo, które jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek.
Ryż jaśminowy jest często serwowany jako baza lub dodatek do wielu dań głównych w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza w Tajlandii i innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jego lekko konsystencja sprawia, że jest idealny do serwowania z gęstymi zupami i potrawami typu curry, ponieważ dobrze chłonie aromatyczne sosy. W krajach azjatyckich, takich jak Tajlandia, ryż jaśminowy jest często używany w deserach. Popularnym przykładem jest "sticky rice" podawany z mlekiem kokosowym i świeżym mango. Ze względu na swoją teksturę po ugotowaniu, ryż jaśminowy jest doskonałym wyborem do przygotowania smażonego ryżu z dodatkiem warzyw, jaj, mięsa czy owoców morza.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1483 kJ / 349 kcal
- Tłuszcz – 0,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g
- Węglowodany – 78 g
- w tym cukry 0,3 g
- Błonnik– 1,8 g
- Białko – 7,5 g
- Sól – 0,01 g
Składniki: Ryż jaśminowy
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.