Kasza bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, suszonych i rozdrobnionych ziaren pszenicy durum. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu i jest często używana w kuchniach: tureckiej, kurdyjskiej, arabskiej oraz greckiej. Bulgur charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem oraz miękką i puszystą konsystencją po ugotowaniu. Jest bogatym źródłem błonnika, białka, witamin z grupy B, żelaza, manganu i magnezu. Kasza bulgur dostępna jest w różnych gradacjach grubości, co pozwala na jej różnorodne zastosowanie w kuchni.
Kasza bulgur jest wszechstronna i może być używana jako podstawa wielu potraw, takich jak:
- Tabule - tradycyjna sałatka z kaszą bulgur, pomidorami, ogórkiem, pietruszką, miętą, cebulą i sokiem z cytryny.
- Kofta - kuleczki mięsne z kaszą bulgur, cebulą, przyprawami i ziołami.
- Risotto - można ją zastąpić ryżem w tradycyjnym risotto, dodając warzywa, ser i zioła.
- Zupy - jako dodatek do zup, nadający im większej wartości odżywczej i sycącej.
- Desery - np. pudding z kaszą bulgur, mlekiem, orzechami, suszonymi owocami i miodem.
Zalety spożywania kaszy bulgur:
- Bogactwo błonnika - wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
- Źródło białka roślinnego - doskonała alternatywa dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, które chcą urozmaicić źródła białka w swojej diecie.
- Niski indeks glikemiczny - dzięki temu kasza bulgur jest odpowiednia dla osób z cukrzycą.
- Bogactwo witamin i minerałów - kasza bulgur dostarcza witamin z grupy B, żelaza, magnezu, manganu, fosforu, potasu i cynku, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
- Wsparcie utrzymania zdrowej wagi - wysoka zawartość błonnika oraz białka sprawia, że kasza bulgur dłużej daje uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i utrzymaniu zdrowej wagi.
Wartości odżywcze w 100 g
- Wartość energetyczna – 1377kJ / 328kcal
- Tłuszcz – 1,3g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2g
- Węglowodany – 57,6g
- w tym cukry 0,4g
- Błonnik– 18,3g
- Białko – 12,3g
- Sól – 0,04g
Składniki: kasza bulgur
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.