Ryż jest jednym z najważniejszych uprawnych zbóż na świecie, stanowiąc podstawowe źródło pożywienia dla ponad połowy populacji globalnej. Ryż pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie jest uprawiany od starożytności. Szczególnie ważne są tutaj Chiny i Indie, które są największymi producentami ryżu na świecie. Jednak ryż jest uprawiany na szeroką skalę w wielu innych krajach, takich jak: Brazylia, Ameryka Południowa, Egipt, a także we Włoszech. Ryż jest rośliną wodną, której hodowla wymaga dużych ilości wody.
Ryż paraboliczny to odmiana ryżu długoziarnistego, który przechodzi specjalną obróbkę termiczną. Proces ten polega na wystawieniu na działanie pary wodnej pod wysokim ciśnieniem surowych ziaren ryżu, co pozwala na zatrzymanie składników odżywczych, które zwykle są tracone podczas tradycyjnej obróbki. Ryż paraboliczny jest bardziej sypki po ugotowaniu niż ryż biały, a jego charakterystyczne, jasnobrązowe zabarwienie wynika z zachowania warstwy otrębów.
- Wysoka zawartość białka: Ryż paraboliczny jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji mięśni.
- Bogactwo błonnika: Dzięki wysokiej zawartości błonnika, ryż paraboliczny wspomaga trawienie i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej.
- Źródło witamin i minerałów: Ryż paraboliczny zawiera witaminy z grupy B, magnez, żelazo, selen i inne składniki mineralne, które są niezbędne dla zdrowia.
- Niski indeks glikemiczny: Ryż paraboliczny ma niski indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku, w porównaniu z ryżem białym. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą i dla tych, którzy starają się kontrolować swoją wagę.
Ryż jest kluczowym składnikiem wielu kuchni narodowych, włączając kuchnię chińską, indyjską, japońską i tajską. Ryż jest często stosowany jako baza dla wielu dań, może być podawany z curry, sosem, mięsem, warzywami lub rybą.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1468 kJ / 346 kcal
- Tłuszcz – 0,7 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
- Węglowodany – 77 g
- w tym cukry 2,4 g
- Błonnik– 2,4 g
- Białko – 6,7 g
- Sól – 0,02 g
Składniki: ryż paraboliczny.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.