Mąka jaglana to produkt powstały z mielenia prosa, znanego również jako jęczmień perłowy. Posiada delikatny, lekko słodkawy smak i jasną, żółtą barwę, która może wprowadzić atrakcyjny kolor do przyrządzanych potraw. Mąka jaglana jest bogata w błonnik, białko i zawiera ważne dla zdrowia witaminy i minerały, w tym magnez, fosfor i mangan.
Mąka jaglana posiada wiele korzyści zdrowotnych, które wynikają z jej bogactwa składników odżywczych:
- Bogata w błonnik: Błonnik pokarmowy pomaga regulować poziom cukru we krwi, wspiera zdrowie układu trawiennego i może przyczynić się do utrzymania zdrowej wagi.
- Źródło antyoksydantów: Mąka jaglana zawiera antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Dobre źródło minerałów: Mąka jaglana jest bogata w wiele minerałów, w tym magnez, fosfor, mangan, żelazo, cynk, miedź, które działają korzystnie na zdrowie włosów, skóry i paznokci.
- Zawiera białko: Mąka jaglana dostarcza białka, które jest niezbędne dla budowy i regeneracji tkanki mięśniowej.
- Zdrowa dla serca: Badania sugerują, że proso, z którego jest robiona mąka jaglana, może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, co jest korzystne dla zdrowia serca.
Mąka jaglana jest niezwykle wszechstronna w kuchni. Może być używana do przygotowywania ciast, ciasteczek, chleba, placków czy naleśników. Ponadto, sprawdza się jako naturalny zagęstnik do sosów, zup czy gulaszy.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1527 kJ / 370 kcal
- Tłuszcz – 4g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6g
- Węglowodany – 73g
- w tym cukry 1,3g
- Błonnik– 3g
- Białko – 12g
- Sól – 0,01g
Składniki: mąka jaglana
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.