Mąka gryczana jest naturalnym produktem otrzymanym z mielenia ziaren gryki. Wykazuje charakterystyczny, intensywny smak i aromat, który dodaje unikalnego charakteru wypiekom. Zawiera w sobie bogactwo wartości odżywczych - jest źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów, w tym manganu, magnezu i miedzi.
Mąka gryczana posiada wiele korzyści zdrowotnych, które wynikają z jej unikalnej kompozycji składników odżywczych:
- Bogata w białko: Gryka zawiera wysokiej jakości białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, co jest rzadkością wśród roślin.
- Bogata w błonnik: Błonnik pokarmowy pomaga regulować poziom cukru we krwi, sprzyja zdrowiu układu trawiennego i może przyczynić się do utrzymania zdrowej wagi.
- Zawiera antyoksydanty: Mąka gryczana zawiera antyoksydanty, takie jak rutyna i kwercetyna, które pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
- Źródło minerałów: Mąka gryczana jest bogata w wiele minerałów, w tym mangan, magnez, miedź i żelazo.
- Dobra dla zdrowia serca: Badania sugerują, że gryka może pomóc obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i zwiększyć poziom "dobrego" cholesterolu HDL, co jest korzystne dla zdrowia serca.
- Reguluje poziom cukru we krwi: Mąka gryczana jest produktem o niskim indeksie glikemicznym surowcem, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Może być korzystna dla osób z cukrzycą.
Mąka gryczana jest wszechstronna w kuchni, doskonale sprawdza się w różnego rodzaju daniach oraz wypiekach. Można z niej przygotowywać naleśniki, ciasta, chleby, ciasteczka, a także używać jako zagęstnik do sosów czy zup. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, mąka gryczana pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, a obecność białka sprawia, że produkty z niej przygotowane są bardziej sycące.
Pamietaj! Mąkę gryczaną należy mieszać z mąką pszenną, ponieważ wyroby z samej mąki gryczanej są bardzo kruche i mogą się rozpadać.
Wartości odżywcze w 100 g
- Wartość energetyczna – 1551 kJ / 367 kcal
- Tłuszcz – 2,7g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6g
- Węglowodany – 68,6g
- w tym cukry 0g
- Błonnik– 5,9g
- Białko – 14g
- Sól – 0,01g
Składniki: mąka gryczana
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.