Pomidory suszone to unikalny produkt kulinarny, który jest pozyskiwany w wyniku suszenia świeżych pomidorów. Proces suszenia skupia i intensyfikuje naturalne słodkie i kwasowe nuty pomidorów, powodując powstanie głębokiego, bogatego smaku, który jest często opisywany jako słodko-kwasowy. Pomidory suszone są często używane w kuchniach śródziemnomorskich nadając potrawom intensywny i wyrazisty smak.
Właściwości zdrowotne:
- Bogactwo błonnika: Pomidory suszone są bogatym źródłem błonnika, który jest kluczowy dla zdrowego trawienia i uczucia sytości.
- Zawierają antyoksydanty: Są bogatym źródłem antyoksydantów, w tym likopenu, który jest silnym antyoksydantem znanym z pozytywnego wpływu na zdrowia serca i układu immunologicznego.
- Źródło witamin i minerałów: Pomidory suszone są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy K, żelaza i potasu.
- Wysoki poziom potasu: Pomidory suszone są wyjątkowo bogate w potas, który jest niezbędny dla zdrowia serca i prawidłowego funkcjonowania mięśni.
Pomidory suszone są niezwykle wszechstronnym składnikiem kulinarnym. Są idealnym dodatkiem do wielu potraw, takich jak makarony, sosy, zapiekanki, pizza, a także sałatki. Można je także stosować jako składnik past do smarowania pieczywa czy w nadzieniach do mięs. Doskonale komponują się z serami, oliwą z oliwek i ziołami takimi jak oregano czy bazylia. W zależności od przepisu, suszone pomidory mogą być używane bezpośrednio takie, jakie są, albo mogą być najpierw namoczone w ciepłej wodzie lub innym płynie (np. winie), aby stały się bardziej miękkie i elastyczne. Ze względu na intensywny smak, zazwyczaj wystarczy mniejsza ilość suszonych pomidorów w porównaniu do świeżych, co powinno być brane pod uwagę podczas przygotowywania potraw.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna – 1080 kJ / 257 kcal
- Tłuszcz – 0,6 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
- Węglowodany – 43,7 g
- w tym cukry 25 g
- Błonnik– 18,3 g
- Białko – 14 g
- Sól – 2,5 g
Składniki: pomidory suszone, sól.
Pomidory suszone mają w składzie wysoką zawartość soli, dlatego osoby z ograniczeniami w spożyciu sodu powinny zachować ostrożność.
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Warunki przechowywania: Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Najlepiej spożyć przed: Data przydatności do spożycia podana jest na etykiecie umieszczonej na opakowaniu.
✔️Nasze produkty pakowane są w zakładzie z zachowaniem najwyższych standardów jakości oraz bezpieczeństwa żywności (HACCP).
✔️Wszystkie produkty pakowane są w wytrzymałe opakowania typu „doypack”, ze struną umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania, tak aby po jego otwarciu produkt jak najdłużej zachował swoją świeżość.
✔️Oferowane przez nas produkty są najwyższej jakości i tylko w pierwszym gatunku, dlatego chcemy aby przeźroczyste opakowania pozwalały dokładnie zobaczyć produkt przed zakupem i otwarciem.
✔️Wszystkie prezentowane zdjęcia są naszego autorstwa i przedstawiają realne produkty które oferujemy do sprzedaży.
✔️Na każdym produkcie znajduje się etykieta zawierająca informacje o dacie przydatności do spożycia , wartościach odżywczych, oraz kraju jego pochodzenia.